Friday, October 31, 2008

Kelupaan @ Kealpaan... ??

Semalam aku berniat hari ni nak puasa ganti. Nak plak semalam aku rasa mcm terlebih makan... bukan makan nasik ke apa ker... semalam aku giler makan pisang, dari tengahari tu aku mkn 5 bijik pisang bertajuk rastali.. selepas tu dalam kul 4 petang.. mkn lagik 4 bijik pisang.. dah dkt2 nak balik, bantai lagik dua bijik.. ha sesikat koooo! Smpkan aku pergi kencing pun urine berbau pisang.. kehkehkeh. chitttt!

Dipendekkan citer... pagi tadi dtg opis, Kak Nik telah mengoffer aku mkn mee goreng.. apa lagik bantai la sepiring dgn secawan neskafe pekat.. tengahari tadi ikut rombongan Cik Kiah yg dianggotai oleh aku, Met dan hubby nyer si Azri (merangkap driver), Fina dah Halimah pi ronda2 di jualan gudang mydear dkt Puchong. Kat situ aku beli barang2 baby sikit pastu sementara dok tunggu Azri dtg amik kitorang... aku dah ketaq lutut kelaparan. Masa nak bayar kat barang pun tangan terketaq2. Huiii!

Nampak jer muka Azri, masing2 sengih smp ke paler lutut.. sebab lepas tu Azri terus bawak gi makan. Apa lagi cepat2 order minum and makan nasik campur yg lauknyer perghhhh gak la. Fuhhhh, sedap giler. Aku lak giler koser, tak cukup dgn fresh orange segelas .. gi up lagi pulak segelas air kelapa muda... smp terdampar kekenyangan kat situ.

Ha balik opis dalam kul 4 sat2 tengah dok pikir2 nak makan lagik.. baru teringat, aku posa hari ni. Huwaaaaaaaaaa.. Ya Allah ampunkanlah hambamu yg terlupa ini. Perlukah aku menyambung balik posa ku @ bukak aje? Rezeki baby kot noo.. isk isk isk! Lalainyer hambaMu ini...

Om Shanti Om (OSO)


Malam Isnin baru2 ni sempena Deepavali keesokannyer.. aku telah mengajak adikku si Fini untuk sama2 menonton citer hindustan yg bertajuk Om Shanti Om. 1st time kot dalam seumur hidup melewat ke angka 30, aku berjaya mencangakkan diri depan tv tengok citer industan memalam.. hehehehe. Aku xtau pun jalan cerita dia cemana. Boleh dikatakan sebab utama aku terlintas nak tgk citer ni kerana ada Shah Rukh Khan. Bukan tak pernah tgk filem2 Shah Rukh Khan sebelum ni tapi itu dah lama dulu.. tapi sejak2 berita sensasi keluar kat sotkabar SRK nak dianugerahkan gelaran Dato', timbul balik keinginan nak tgk lakonan SRK ni..


Setengah jam pertama citer OSO ni pehh teramat la memboringkan ditambah plak dgn watak SRK yg bodo2 alang gitew.. tentang cita2nya nak jadik pelakon ternama di samping minatnyer terhadap bintang ternama pada era 1970an bernama Shanti lakonan Deepika Padukone. Akupun bley lena kejap pastu terjaga balik.. Fini dah bising2 sebab aku yg beria2 ajak dia tgk cerita tuh last2 aku plak yg tido tak sedar diri. Bila terjaga tuh, aku dpt tgk la satu scene di mana heroinnyer Deepika Padukone yg sungguh jelita mautttt... tengah melintas di karpet merah dalam filem tu utk tayangan perdana filem Dream's Girl. Wahhh.. terus mata terbukak luas. Aku tgk dalam filem tu, SRK ternganga mulut tgk betapa jelitanyer si Deepika ni, aku yg kat luar apatah lagik... mmg cantik x hengat!! Sudahnyer aku dgn Fini tunggu smp abis siaran. Ha memang puas ati! Kalo nak tau jalan cerita dia cemana.. bley la beli CD tgk cerita tuh.. best jugak lah. Wahhh pertama kali aku mempomots citer hindustan :D

Thursday, October 30, 2008

Akukah Yang Bersalah?

Petang semalam dah dkt2 nak maghrib.. aku ikut jalan short cut pi amik Zikri kat depan Parcel E sebab bas yg dia naik dari KL tu telah membengongkan diri menukar laluan tak semena2.. patutnyer buleh turun depan umah je. Akupun menyusup masuk ikut bawah perut Alamanda pastu kuar kot jalan besar sana.. masa tu keta berduyun2.... smp kat satu tapik lite susur kiri, lampu tengah merah. Pakat2 stop. Dok sat dah ijo balik, dalam 5 saat dah ijo, keta kat dpn masih tak jalan lagik.. aku pun sabar menunggu kat blakang.. tetiba ada satu jantan keji kat blakang aku bawak Waja telah membunyikkan honk dgn bertubi2.. aku taw niat dia nak sedarkan orang dpn aku pemandu Kelisa (jantan jugak) yg lampu dah ijo.. tp cukup la bagi sekali jer honk bukannyer orang dpn tu pekak..

Bila driver Kelisa dpn aku jalan... akupun jalanlah, tetiba dia turunkan tingkap keta dia.. berpapasan di tepi aku dan terus tunjuk isyarat *F star star star*.. hampehhhh! Sungguh keji. Aku buat tak nampak je memula.. agaknyer tak puas ati sebab aku buat bodooooo... dia buat lagik, pulak tu bukan sekali tetapi bertubi2.. haiiii menyirappppp darahku! Aku rs mesti dia ingat aku yg honk dia bertubi2 tadi.. dah tu pulak, mesti la tercabar keegoan dan kejantanannyer sebab yg honk dia plak pompuan... lengkali tlg siasat dulu. Smp kat satu lagi susur keluar ke bulatan tu, driver Kelisa ni betoi2 dok tepi aku dan terus cakap " Ko ingat ko best sangat ker nak honk2 orang?" pastu lg sekali tunjuk isyarat *F star star star*.. aku mmg hangin tahap gaban terus jerkah dia balik "Sebab aku best la aku tak honk hang... tu jantan kat belakang aku yg sama2 bodoh mcm hang yg honk hang.. pi la marah dia. Tonyokkkkkkkkkkkkkkk" and mamat tu cam terpisat2 sebab aku rs sora aku kuat jugak time tu mengalahkan semua bunyi enjin2 keta kat situ. Dah plak kebetulan lampu dah ijo terus aku jalan.. dalam ati ni hanginnnnnnn yg teramat sangat.. tetiba nun dari jauh nampak Zikri sedang melambai2 ala miss world kat tepi jalan... dengan senyuman manis yg sungguh menawan qolbu.. hmmmm sejuk ati. Takper.. takper..

Thursday, October 23, 2008

Kesilapan @ Ketidakcekapan ATM ??

Dalam masa 2 hari ni, aku berhadapan dgn 2 kejadian ketidakcekapan mesin atm berfungsi secara sepatutnyer. Yg pertama betoi2 kena kat kepala aku, then yg 2nd kejadian terkena kat orang di depan aku tatkala tengah beratur nak mengeluarkan duit..

Citernyer, aku nak g tekan duit kat mesin atm Bank Kepala Rimau... dah masukkan semua pin no dan tengah dok tunggu duit keluar.. kat mesin pun tertera "Sila Ambil Wang Anda" tetiba dalam 15 saat dok tunggu2.. keluar kat mesin "terima kasih" aikkkk.. dah berdebar2 dah aku. Cepat2 cek balik belen dalam akaun.. ha mujur tak terkurang apa2. Sadis!

Pastu semalam, aku beratur kat mesin atm juga dimiliki oleh Bank Kepala Rimau di Kompleks PKNS Billion Bangi. Ada sorang pompuan Cina kat depan tengah dok menggodek2 mesin.. lepas tu tetiba keadaan jd kecoh bila dia keluarkan RM1K tetapi yg dia dpt cuma RM1 ratus.. haruuuuuu!! Pastu cek resit pun tertera pengeluaran RM1K.. kami2 yg beratur pakat la suggestkan dia supaya cek belen.. ha mmg baki terkurang RM1K dari akaun dia. Ada la beberapa orang yg cadangkan dia g buat report bla bla bla... Aku yg nak amik duitpun dah tak jd. Terpikir kalo situasi tu terkena kat aku, mau terduduk!! Terus blah.. dalam ati masih dok pk betapa ngeri and sadisnyer kalo aku yg menghadapinyer. Oohhh tidak!!!

Wednesday, October 22, 2008

Mari Berteppanyaki...


Semalam ronder2 kat Jaskow Ekuin with Zikri.. Memula gi beli ubat kembung perut dulu bertajuk Zellox-II yang telah mengecostkan aku RM11.30.. mmg potong stim, xleh bershopping mopping dgn jitu sekali bila dah kembung perut. Lepas telan ubat rehat kejap pastu jalan2 pusing2 dalam Jaskow tu, ternampak la sehelai kemeja bertajuk Diadora yg ku rasa sungguh hensem tatkala menerai2 kat badan Zikri... apa lg setelah puas berkempen, Zikri pun setuju la membeli (dia yg bayar... aku tukang kempen jer) hehehehe!

Tetiba lapar pulak, singgah kat fudkot.. niat di hati nak mkn nasik goreng cendawan.. tengok gambar kat fudkot tu kemain perghhhh... pastu aku pun pilih tempat duduk, zikri gi order.. tapi oleh kerana hanya ada seorang tukang masak yg jugak merangkap pengambil order dan orang itupun sudah pening kerana ada berbaris kastemer yg dok tunggu nak order jugak sehingga mengkelirukan dia.. jadik menimbulkan rasa kesian di ati zikri dan rasa sekian terima kasih utk membeli kat situ jadik Zikri mengajak aku gi mkn teppanyaki...

Sementara dok tunggu makanan siap, sempatlah aku mengambil gambar tukang masak dan menu2nyer yg hensem jugak dimata ku.. hihihihi! Biasalah bila dah tau ada orang dok snap gambo dia.. lglah mamat ni berusaha mempamerkan skill menggoreng teppanyaki ke tahap zargusss. Apapun mmg sodappplah.. ada dua tiga tempat gak aku try mkn teppanyaki ni tp rasanyer kat Jaskow Ekuin ni la paling sedap.. bukan sebab mamat tu hensem tapi mmg sebab sedap.. ya sedap!! Pada pendapat aku la, kalo bab2 makan ni... ko hensem tara Brad Pitt pun (Antonio Banderas lagi hensem di mataku) tapi kalo masak hampehhhhh tak sedap, memang x sedap jugaklah.. kesimpulannyer kehenseman rupa paras tidak akan dpt membantu!! Sekian.




Friday, October 17, 2008

Perciwian Berganda


Tadi dah lepas bab henbeg.. ni ada lagi satu. yg bersangkut paut dgn majlis raptai yg aku pi sepagian kemarin. Maka pagi tadi.. dengan bestnyer aku naik stage amik hadiah dan sijil penghargaan kerna berjaya menempatkan diriku sebagai salah seorang Pekerja Contoh di jabatan tempat aku kerja nih.. Memang geli ati la, masa naik tu dok pk.. alahaiiiii..... layak ker layak ker.. orang lain muka serious jerrr! Tapi apapun... berbaloi gak la naik stage td.. heheheheh. Dapat seketoi jam and sijil penghargaan... bley masuk service book nih! Amin.
Terima kasih la pada boss aku yg menghargai segala kerja2 dan usaha aku di tempat kerja.. !




Hadiah Tiada Sempena Apa2...

Saja nak ciwi.. semalam merayau di Alamanda masuk kedai Esprit.. saja dok belek2 beg nih pastu cakap dgn Zikri saya berkenan beg nih.. terus dia kata "Takper saya belikan utk awak!" Ehh..... aku bukan berniat nak belipun, tapi Zikri beria2 nak belikan.. jd apa lagik rezeki jangan ditolak. Oklah, bolehlah menggantikan henbeg bundle aku yg dah bertahun digunakan tuh... heheheheh!

Dalam keta aku tanya la ni hadiah ni sempena apa? Sempena hari raya ker.... dia kata tak, takde sempena apa2... saya belikan untuk awak sebab saya sayang awak!" wahhhh... kelasssss. Terimakasih la my hubby yg sungguh hensem.. teramat hensem di cakerawala ini. kehkehkehkeh! I lap u lah!!


Thursday, October 16, 2008

So U Think U Can Dance....

Hari ni saja dah berbelas kali aku tgk klip video ni.. memang mencuit hati. Jadi letak kat sini bulehlah share dengan kawan2 tengok jugak...

video

Bizi Sepagian

Aku baru je mengadap kerja kat office. Pagi tadi dari jam 9 smp lah 12.30 menghadiri raptai sambutan Hari Kualiti dan Integriti kat tempat kerja. Alhamdulillah.. tahun ni boss telah mencalonkan aku sebagai salah seorang daripada penerima Anugerah Pekerja Contoh... muekekekekek (akak geli ati) ! Sebut Pekerja Contoh ni ntah naper la aku terasa lucu banget. Bukan apa, terasa diri tidak layak sangat2 untuk dpt anugerah tersebut.. maybe my boss ada beberapa kriteria yang telah dipertimbang dan diperhalusi sebaik2nyer sebelum memilih sesiapa jua untuk menerima anugerah tersebut. Jadi sebagai hambaNye, aku bersyukur dengan kurniaan ini.

Wednesday, October 15, 2008

Suka Duka Aidilfitri 2008

Lama tak terjah blog aku nih.. bukan apa sebab dah lama sangat cuti start dari 27 sept smp melarat2 ke 12 okt. haaaaa! mmg raya sakan.. ikut pelan asal bukannyer nak bertapa lama sangat di kampung.. tp memandangkan ada benda2 tak dpt nak dielak jd terpaksa la memanjangkan cuti sekaligus menambahkan lg jumlah2 mc dalam carta kehidupanku sebagai seorang pekerja.. fuhhhh!!

Bila balik kg, mmg aku xleh langsung nak on tenet ke apa ker... sebab kat kg tu.. mana ada broadband bagai.. internet jalurlebar ker takde jalur ke mmg tak pernah smp kat kg.. dulu ada talian telefon bodoh2 utk alternatif menyambungkan ke dunia internet.. kiranya walaupun slow banget tapi bulehla jugak setakat nak online. Tapi dah berbelas kali kabel telefon dicuri oleh insan2 yg tak bertanggungjawap menyusahkan orang seantero kampung smp akhirnyer Telekom pun tak nak pasang lagik kabel2 tu... dah serik kot. Hari ni pasang malam esok lesap.... pastu pasang lagi lesap lagik.. pencurik pulak tak nak insaf2.. hasilnyer kat kg aku tuh tinggal la hanya tiang2 telefon jer terpacak kat tepi jalan sebagai perhiasan. Apa nak buat... jd nak taknak nak updet apa pun kena la tunggu naik kerja.

Berbalik pada cuti raya, berhari raya kat kampung memang best! Aku cuti raya 16 hari termasuk sabtu ahad.. Kirenye cuti raya paling panjang la dalam sejarah hidup aku setakat nih.. setengah bulan kau!! Hari raya tahunni kiranyer dalam sejarah gak la sebab hari raya ke tiga baru aku dpt bertandang ke umah MIL kerana ciritbirit yg agak teruk laa 2 hari sebelum raya smp melarat2 ke raya ke tiga. Dari sehari sebelum raya, raya pertama, ke dua dan ke tiga kerja aku berulang alik p bahagiankecemasan hospital Sik. Doktor pulak asik2 nak soh aku masuk wad jer.. mana mauuuuu raya terdampar kat katil hospital! Jadi sebagai alternatifnya dia soh aku p hari2 ke hospital nak cek tahap nyahhidrat (??) memandangkan aku skang tengah bermuatan berat. Takut la apa2 efek kan.. So redho aje lah.

So oleh kerna aku x dpt gi mana2, hari raya pertama lepas solat sunat raya, Zikri terus mai umah bawak segala kiriman kuih muih, puding2an.. lauk pauk dari mak dia.. hehehhe. ( Tima kasih mak! ) Memang segala kiriman mak mentua aku tu sedap2 belaka, akupun tak menafikan la bab2 masak memasak ni mmg mak mentua aku sangat la berbakat pendek kata.. apa jua air tangannyer memang perghhh and marbelesss belaka! Tu pasal kot kalo kerja2 di dapur ni Zikri lebih berprotokol dari aku.. cekap serba serbi berbanding dgn aku, hahaha! Ye la bakat emak turun ke anak..

Raya ke tiga petang baru la aku terjah gi umah MIL.. di perjalanan amik Umie sefamili termasuk Naim, Ika, mak and makcik dia bawak p beraya di umah MIL. Sembang2 makan kuih raya bagai, pastu mak Umie cakap dia nak jumpa mak aku.. so berderet2 pulak kami ke umah mak aku. Kirenye tahun ni Umie beraya di rumah mak Zikri aka my MIL dan rumah mak aku jugak aka Zikri punyer MIL .. fair and square la! Heheheeh