Wednesday, December 9, 2009

Serai dan Jaskow





Serai ini dijual di JJ Taman Ekuin..

Tengok pada item di mesin pengimbas itu serai ni jadiknye English Parsley, tapi bukan itu yang menjadik isunye... wat aku dengan Zikri ternganga ialah harganya yang sungguh kebaboooom.. pastu tidak dapat menahan gelak. Kalo lah 3 batang serai semahal itu harganye, pasti sekarang orang pakat2 berebut tanam serai.


Pendek kata senarionye mcm harga getah tengah melambung tinggi tahun lepas iaitu sekitar RM4.50 sekilogram.. memang orang kampung yang kerja menoreh getah tersenyum panjang setiap kali menjual hasil torehan mereka. Mau nye tidak, dalam 3-4 hari menoreh.. hasilnya paling kurang RM1K++.. itu kalo kebunnya sekangkang kera.. kalo berkangkang-kangkang kera.. cemana? Mestilah lagi lumayan.


Berbalik pada cerita serai tadi, semoga JJ Taman Ekuin dapat lah membetulkan kesilapan teknikal yang berlaku kerana dikhuatiri ada yang terkena sakit jantung semasa sedang seronok2 bershopping di sana gara2 harga serai yang tidak masuk akal.





Apapun shopping di JJ memanglah best... kalo duit banyak, berganda2lah bestnya.. Heheeheh.


8 comments:

marini said...

mak aihhh... tu serai emas ker? hehehe... giler punya mahai!

mikie punyer cerita said...

Baik tanam je serai wangi... serai daqpat wangi pun dapat kan?kan?

alladiin said...

JJ tu guna software JJ Jakarta tu, kompom dlm rupiah..haha

aShaBuLz said...

pergh..tu serai yang dah dipotong. kalau baru cabut dari tanah...lagi mahal harganya..haha

p/s: blog walking..

umieliza said...

confirm masak takmo guna serai...mahaii

naja said...

rini - aku hari tu belek2 gak kot ada terselit emas seketui... takdak 999, 916 pun jadik la. haha

mikie - ya mikie tp serai wangi xleh wat masak2.. kang pening!

alladiin - haha. wa tak terpk plak bro..

ashabulz - selamat menjengah. uftinyer serai nan sebatang..

umie - skang giler minum jus serai.. sedap :)

Fuuhhhh la la ..... said...

dah maklum kan kat org JJ tu ke rega serai dorang mahei giler?

amykimi said...

mai kutip kat umah mak aku free jer...