Tuesday, March 19, 2013

Mereka yang gembira



Semalam anak-anak tidur lewat dari kebiasaan.  Selalu jam 9 malam semua sudah dibawa belayar ke negeri entah berantah.  Malam tadi jam 10.30 masih bergelak ketawa mereka.  Keluar masuk bilik bibik entah apa dibuatnya.  Sekejap kedengaran Rasyid ketawa mengekek-ngekek.  Sekejap kakak pula berganti suara gelak mengilai-ngilai.  Yang pasti mereka gembira lah pendek kata.

Aku macam biasa, lepas maghrib selalunya terdampar saja bak ibu dugong kekenyangan.  Bila kandungan sudah masuk 9 bulan, pergerakan menjadi terbatas.  Nak bangkit duduk bukan buleh bingkas macam tu saja.  Lagipun bila masuk 9 bulan ni rasa macam perut mendadak besar.  Aku harap baby kali ni tidaklah besar sangat, tidak semangat sangat macam Rasyid, 4.67kg masa doktor scan dia, masa keluar pun besar jugak.. 4.3kg.    Terbayang saat-saat ngeri masa caesarkan si Rasyid.  Berganda kesakitan, berganda kepayahan.  Tapi kalau nak membesar jugak macam tu, siapalah aku nak sekat-sekat kemahuan Penciptaku dan jugak baby ku ini ? Maka mak berpasrah di situ.

Berbalik pada cerita di perenggan pertama, anak-anak yang terlewat waktu tidurnya malam tadi rupa-rupanya ada projek tersendiri mereka.  Tadi bila aku belek hp, maka bersepahanlah bahan bukti di dalamnya.  Sakan juga budak-budak ni, apatah lagi bibik pun join sekaki melayan karenah anak-anak ni.

Tapi ku rasa lega, tengok mereka gembira sesama sendiri.  Serasi.  Bahagia. 

Rumaisa senyum tersepit

Sign peace sana sini.. haih !

Adey, Rasyid dan Rumaisa

Mereka bertiga lagi.. :D

Adey dan Rumaisa..

Kakak :)

Dah tak tau nak berekspresi lagu mana kot, last-last terjelir lidah !

Muslimah sejati dalam pembikinan, Insya Allah !

Apa motif ambil gambar kerusi kaki terbongkang pun mak taktau !

4 comments:

Laxmi said...

hahahahhahha.. ada gak depa nyer aktiviti penggambaran secara rahsia.. comei ah!!!

Ain Ahmad said...

Tgk rumaisa dan dan aku terpikiaq.

Dadu dlm hidung
gigi sangkut kerusi

seb baik menten yakin diri. Haha

Naja Naja said...

lax - banyak aktiviti rahsia depa yang aku taktau... dpt tau pun bila dah terbongkar :)

rai - tu la, mujur !

Anonymous said...

Dorang ni kt bilik adey ker? No wonder adey lari kot...kalau tilam rupa itu...tilam bos pun 80 kg.hurm....