Tuesday, March 5, 2013

Teringin..



Semenjak dua ni, aku suka sangat makan lauk pauk macam ni.  Hari tu kat kampung masa balik cuti CNY berselang dua hari aku buat lauk yang sama.  Mai sini dua kali jugak.. masa aku mengalami masalah rumahtangga yakni time EnWTT pi ekspedisi Mulu hari tu (wakakakakkakakakaka !) dua tiga kali jugak la kami yang tinggal kat rumah ni layan lauk yang sama.

Hari Sabtu buat lagi.. hari ni nak buat lagi.  Dah mintak EnWTT singgah pasar beli barang-barang.  Dah pesan ke bibik suruh buat dulu apa yang patut, balik nanti aku sambung jer  acara tu.  Wahhh tak sabar tunggu waktu kerja habis.  Dah berkecur..

Gambar aku upload malam ni ya kalau internet lajulah, sebab dah habis kuota penggunaan siang katanya !   Tengok Fesbuk sket.. baca berita-berita online, tengok dua tiga blog dah habis kuota…   canggih sangat !  Haram Maxis ni bagi 5gb untuk pakej rega RM59, dulu masa promosi… orang yang promot dekat booth Maxis tu menabur janji manis macam-macam tapi bila guna, hakikatnya menipu sajerrrrk !  Dia cakap 5gb tu pakai siang malam takdak kekangan. 

Dari bab makanan dah nak merempan ke bab lain.. ok ni aku merempan secara selingan.  5gb pakej internet tu rupa-rupanye  ceni dia bagi 1gb untuk kegunaan siang.. siang tu dari jam 8 pagi sampai jam 2 pagi.. ok tu kuota siang.  Lagi belen 4gb kuota malam.. yang malam tu start dari kui 2 pagi sampai 8 pagi… nak surf babi apa tengah-tengah malam, orang nak tidoq la mangkuk ! Haaaa.. kan dah ku termaki di sini.  Astaghfirullah hal azimmmm !

Nampak?  Lebih baik aku citer pasal makanan saja.. satgi bila siap aku upload gambar kalau internet ku tak sendu-sendu lembu laaaaa…

Sekian ! **sambung satgi...

OK, janji tinggal janji.. kata nak sambung satgi kan... ni bukan kira satgi dah ni aku sambung hari ni iaitu keesokan harinya bermula dari start ku berjanji.. sebab memang petang tu betul dugaan ku internet sendu-sendu lembu.  Lembu pun laju dari tu tau... 

Masakan yang aku masak tu, kalau buleh dipanggil masakan la.. tapi bukan macam masakan sangat.. ni dia ha ! 


Set ulam-ulaman.

Ayaq asam dari dekat...

Ayaq asam tomato tu nama jer ayaq asam tomato tapi dalam tu ada macam-macam.   Yang aku buat tu senang jer resepinya, tumbuk sambal belacan macam biasa, pastu letak air sikit.. hiris tomato nipis-nipis, letak isi ikan temenung yg dibakar.. belah sini panggil ikan temenung tu ikan kembung... sebab dia asik temenung maka jadi kembung.  Jangan kata ikan, orangpun kalo satu hari dok temenung tak buat apa, kebarangkalian nak kena kembung perut tu sangatlah besar..  Oke, takdak kaitan kembung perut pada orang dengan ikan kembung. Sila abaikan metafora yang mental ini. Sambung lagi resepi tadi.. kalo nak rasa masam-masam manis, bancuh dengan asam jawa.. kalo rasa nak masam-masam jer perah  limau nipis masuk situ.  Hasilnya sangat mabelesss !

Sedapkan ?  Mak rasa hijauuuu dengan resepi sebegini.. apa perasaanmu anak-anak  ?

7 comments:

TiNiE said...

wei menatang apa yg hang masak ni.
buat aku ternanti2 laaa saspenssss

Ain Ahmad said...

Tak tau menatang apa tapi yang pasti aku rasa terlioq already. Jenih demam cupak.

Laxmi said...

lauk apa naja.. cer kasik nama sikit.. ko jgn la wat saspens tak sabo ok nak tau.. huhu..
awat meksis bodoh sgt tuh?? 4gb mlm tu saper nak layan pun???? aku pun tak reti la awat meksik ni nyusahkan idop org.. sama kes cam aku la bila duk lam rumah hp line asik NO SERVICE jer.. kuar rumah pintu pagar jer terus ada service.. apakah??

Naja Naja said...

Tinie, Ain dan Laxmi : ni nak boh gambaq...tobat hangpa maki aku punyerlah kakakakakakaka

Ain Ahmad said...

Ayaq asam mmg all time fav. Kalau dgn daging harus buh kerisik. Hukhuk. Nanges

Laxmi said...

perasaan aku: kecur aleyo pepagi.. tsk!!! slurrppp... nasib ler ko jauh naja!!!!

marstories said...

haha..mujur aku baca bila entry dah complete so xderlah aku tertanya2 sampai termimpi2..haha...wahh...nampak sedap... :)