Monday, September 15, 2008

Air oh Air..

Kejadian hari Jumaat petang masa tu dah dkt kul 6.15.. aku dengan Zikri bersimpang siur kat dapur nak menyiapkan juadah berbuka. Niat di hati petang tu nak buat sambal daging.. goreng telur dadar, masak sawi.. jadilah kan simple2, sesambil Zikri dok menyediakan bahan2 untuk buat mee goreng... Semasa kami dok kalut2 kat dapur.. tetiba perasan lantai dapur basah.. Aikkk. Aku dgn Zikri puas la carik dari mana sumber air tuh.. belek2 la bekas air yg besar kot2 bocor ke pecah ke, pastu gi belek2 pulak peti ais kot2 takung airnyer dah penuh tp peti ais tu haram hampeh takde pun tempat takung air. Kekonpiusan melanda. Tak smp 2 minit, keseluruhan dapur tu dah dipenuhi air.. Abis sumer kabinet2 dapur Zikri bukak kot2 la ada paip pecah ke apa... pun tak jumpa jugak sumbernya. Pastu aku capailah mop tolak-tolak air tu keluar dari dapur, lap kering2..

Pastu seminit kemudian penuh lg lantai dgn air.. , kali ni kitorang carik la bebetoi.. rupa2nyer air tu keluar dari celah2 tiles kat dapur.. sebijik cam mata air, membuak2 keluar. Chehhh paip pecah rupanyer! Akupun terjah la pegi pejabat mentenen kat tepi blok tempat tinggal tu.. sekali, tinggal rangka jer pejabat tuh... kontrak dorang dah tamat nak tunggu syarikat baru masuk. Haru! Naik tu dok pk2 cemana nak buat, sesambil berjalan dalam air la memasak kat dapur. Last2 call tanya sorang member kot2 tau cemana nak buat, dia sajeskan tepon Bahagian Pengurusan Hartanah utk lapor aduan kerosakan. Call sana sini, last2 jawaplah sorang umat nih. Esok kontraktor dtg tgk. Oklah pasrah jer lah kan.. lg pun time tu dah dkt nak maghrib, nak bukak puasa lagi. Sapa nak terjah memalam... Dalam kul 9 tetiba air tu stop keluar dari lantai. Ha lega.. kang tak pasal2 kena bayar bil air melambung.

Esoknyer hari Sabtu dtg le kontraktor tgk... tp yg menjadik kekonpiusannyer setelah dicek2 berulangkali, dia kata kat situ xde salur paip... dan takde sebab air nak mengalir keluar ikut tiles tu kalo bocor kat mana2pun sebab salur paipnyer brada jauhhhh nun di atas siling sana. Hmmm, abis dah nak tunjukpun air tak keluar pulak time tuh. Jadi takde lah benda yg boleh dibuat. Cuma pesannyer tunggu lagi kalo jd macam tu lagi sekali cepat2 panggil dia. Lepas dorang balik, aku belek2 lglah tiles tu.. ada mata air ke kat situ , mmg misteri nusantara betul.

3 comments:

yati risma said...

loo...k naja siannya..masak buka dlm kebanjiran ker...
ada air mata air kot di balik dinding2 konkrik tu... :)

najmir said...

naja kat apartment p16 ko ni... byk sgt entitinya...

TiNiE said...

yerla naja...aku dah goosebumps ni..wakakaka