Monday, November 3, 2008

Sabtu ---> Hari memasak dan bereunion... ;)

Hari Sabtu baru2 ni mmg jadual aku dah penuh dari awal2 pagi sampailah ke doblas tengah malamnyer. Pepagi lagi dah terjah Pasar Basah di Presint 8 beli 2 ekor ayam dan sotong ada dekat2 2 kg. Ini semua untuk juadah bereunion di rumah Lax pada sebelah malamnyer di banglo mewahnyer nun di Aman Perdana, Klang. Selain bereunion, ia lebih kepada open house sempena Deepavali dan jugak 'house warming' Lax untuk rumah barunyer tetapi dikhaskan kepada rakan2 seperPolian DSK/96 terutama kepada yang berada di sekitar Lembah Kelang.. yang jauh apakan daya.
Ceritanyer aku dengan Lax dah berpakat2 untuk masak nasik lemak.. jadi dia masak nasik lemak, rebus telur, goreng ikan bilis+ kacang bagai... dan aku sediakan sambal2nyer... Lepas dah setel semua membeli belah di pasar, balik rumah Zikri telah menolongku menyiang ayam dan sotong... pendek kata semua kerja2 tu dia buat dari A - Z, aku cuma tukang potong ayam tu kecik2 supaya senang digoreng nanti.. pehtu kerja aku gunting cabai kering.. rebus, tos dan kisar untuk persediaan kepada step2 menyambal seterusnye. Sesambil menunggu Zikri siap menyediakan bahan2 tu, aku buat lah puding jagung berkuah ( hasil dari tunjuk ajar berbelas kali oleh kawanku yang bernama Kak Ti.. asal nak buat jer tepon Kak Ti, mau nyer tak berbelas kali) Dalam kul 2.30 petang tu siap lah semua laukpauk dan juga puding untuk dibawak semasa bereunion tuh. Lepas tu akupun tido tergolek smp kul 5.30.. Haaa gila letih!
Lebih kurang dalam kul 7.45 smp di umah Lax.. yg lain2 belum smp lagik kecuali Lyn dan objeknyer yang tengah membakar ayam. Kamipun ramai2 join aktiviti berbbq di laman umah Lax termasuk lah Jaya sekali sambil berbual2 sementara menunggu rakan2 yg lain sampai.. lebih kurang dalam kul 9 centu kemeriahan mula terasa bila kawan2 semua dah mula smpai kat situ. Memula sampai Ayu dengan Shahril dan Balqis juga parentsnya.. (*Ayu adalah wartawan hiburan di tabloid terkenal bertajuk **tettttttttttttttt**- apa lagikkk start la korek gossip.. ahaksss! Time ni Zikri pun menempel jugak kat Ayu tanya gossip itu ini.. laki aku pun dah start minat gossip pasal artis2 ni.. kehkehkeh) Sesambil berbbq, sesambil bergossiplah pendek kata. Memang hottttttt!! Pastu sementara menantikan kawan lain, pakat2 makan nasik lemak dan sate yg dibawak Ayu.
Tak lama kendian, Ana, Asmir dan anak2 termasuk kaum kerabatnye sampai dgn 2 bijik keta, termasuklah emak Ana dan kak Shidanyer ( yg terkenal seantero Klang Valley ni kot sebagai tukang urut profesional - sesapa nak carik tukang urut best yg dijamin kualiti dan keberkesanannyer buleh la mendapatkan khidmat dari Kak Shida nih yg boleh terus ke rumah kite, kalo dgn nak urut dengan emak Ana kena pegi sendiri kat rumahnyer nun di Ijok sana --> promosi percuma, heheh!) Ok back to the stori, pastu sambung2 lg mkn dan sembang2... kejap pastu Lyn dgn objek pun mengundur diri kerna ada urusan lain. Ha tak sempatlah sangat nak beramas mesra dgn Lyn.
Akhir sekali ketibaan Diana dan famili.. terlambat kerna kenderaannyer buat hal. Xper asalkan sampai.... pastu bersembanglah kitorang semua smplah ke jam doblas malam (Ana balik awal sikit sebab anak dah nangis) Kalo nak diikutkan mmg tak puas ati la sebab rasa macam sekejap jer berjumpa2.. yer la bila masing2 dah ada komitmen nih, mmg terikat lah memasing. Lagipun ada beberapa orang kawan lagik yg tak dapat menjoinkan diri iaitu Tini kerana masalah yang tak dapat dielakkan dan juga Yong kerna anak2 nyer telah diserang demam campak. Kesian memasing.. kalo semua dapat pi reunion tu aku rasa lagik la meriahnyer...
Bila lagiklah dapat berjumpa macam tu.. harapnyer satu hari nanti bila ada reunion DSK96 ni semua yg berkaitan dapat turun dan menjoinkan diri.. Apa2pun aku rs ni la sesi reunion yang paling best untuk kami semua!
Oh ye, gambar2nyer akan diupdet kemudian kerana hari ni Lax telah terlupa membawak kameranyer... Sekian!

5 comments:

marini said...

wahh bestnya! kalau ajak, mesti aku... tak datang gak! hehehe.. tapi bestnya.. baca citer pun dah best.. kalau join mesti lagi best!alahhh..jaki la aku!

Laxmi said...

haa rini.. syokk wooo.. aku tak ajak yg duk jauh2 sbb dah tau pun sian korang nak turun klang bukan dekat..
naja.. pomot habis2an nampak ko nih.. isk den takleh nak lupakan puding jagung berkuah hang.. ingat jer dan2 teleyo.. isk isk isk.. kasik resipi cepat..

naja said...

tu lah rini kalo semua geng2 dsk96 dapat menjoinkan diri.. aku rs mmg akan jadi reunion of the year la. heehehe. xper ada rezeki bila2 kita buat lagi..

lax.. xper karang aku kasik resepi. aku dulu pestaim mkn pun mmg terkebil2 jugak la sebab sedap gila babas. terima kasih pada ris la yg telah ajar aku buat tuh. hehehe

marini said...

naja.. kasi aku sama resipi hang tuh.. (nyibuk jer aku..hehehe). Email tau.

ZIKRI said...

tak pasal-pasal aku terlibat sama dalam menyiang ayam tu... aduh