Thursday, March 12, 2009

Result SPM kuar hari ni

Selain daripada adik aku si Fini yg amik SPM, sudah tentu la kami2 pun turut sama merasa ketaq2 nak tau result dia. Memula Fini sms ceni tengah mlm buta tadi "Boley tak i p amik result tu hari ahad ni?" agaknye mungkin dia cemas ke apa wallahualam. Terpulang la kan pada dia.. hari ni ke ahad ke, janji p amik.

Dan tadi... aku call mak, mak ckp dia pun rasa gementar xleh duduk. Alah kesian emak.. Lepas abis cakap dgn mak, nak call Fini tetiba ada sms masuk dari dia.. Oh result spm nyer sudah ada kat tangan... keputusan yang buleh dijangka kan tp aku rs lebih bagus dari jangkaan aku dan mak. Haha. Thanks god! Walopun cuma sekor je A dia dapat, alhamdulillah. Lulus semua walo tak berapa nak flying colors! Hehehe. Yelah kehidupan mesti diteruskan.. nanti apply lah apa2 yg sesuai. Hidup kita bukan takat mati dgn SPM ajee.. masih panjang lg jalan di hadapan yg perlu ditempuh. Aku dulu pun xde la pandai sangat dlm SPM, result tak gempaq pun.. tp alhamdulillah boleh gak punyer kehidupan sendiri yg sungguh membahagiakan. SPM bukan jalan penyudah.. juga bukan penamat kepada sebuah perjuangan dalam kehidupan. Go Fini Go!!

Tapi aku amat terharu dengan emak... anak2 cemerlang ke tak cemerlang ker, tersalah membuat keputusan dalam idop ke.. emak mmg tak pernah memperlecehkan anak2 dia jauh sekali nak menyalahkan.. nak pulak benda yg dah terjadi. Masih terngiang2 tadi ayat emak "sukur sukur... mak ingat ka teruk sangat. ok la tu. puas ati la mak. nanti mak nak cakap kat dia.. yg mana dia dpt a tu berkat doa mak dok baca yasin hari2 bg terang ati dia. Yang mana dia tak dpt A tu .. tuhan bg habuan sesuai dgn usaha dia la".. begitulah emak aku.. sentiasa positif. Ntah satu hari nanti bila anak aku amik SPM, akupun tak pasti samada aku akan berfikir positif mcm emak.

5 comments:

Laxmi said...

yes naja yes.. positip.. kita2 yg tak pandai2 belaka pun leh jadi manusia berguna gak.. apatah lagi adik hang tu.. i'm sure she'll be suksesful in her life later on.. jgn riso.. berkat doa mak hang selalu tu akan wat anak2 dia sakses lam idop..

naja said...

yes lax! ofkos akupun rs centu.. thanks dear!

Amirza said...

ya... bak kata ustaz... jangan pinggirkan anak yg tak pandai... mebi anak itu yg akan bela kita nanti.. anak yg pandai.. ada phd ada master.. keja besar2.. jd doktot ke... keja luar negara tak nak balik jengah kita pun.. yg tak pandai jd penoreh la... peneman kita.. jaga kita siang malam... apapun.. tahniah buat fini... bak kata JACK (TITANIC)... promise me.. u'll never give up no matter how hopeless... ntah betui ke idak BI aku.. almaklumlah.. BI dapat cangkui.. wakakakak....

TiNiE said...

tahniah buat emak hang naja, pasai berjaya didik anak2 dia sampai besaq panjang dah pun...nanti kemsalam kat mak hang na...*tetiba aku rasa cam terkuaq tajuk*

naja said...

wahhh best la korang ni.. sumer positip2 yeeee...