Thursday, July 2, 2009

Di situ ada momok....

Ini bukan cerita untuk menakutkan sesiapa tetapi benar2 terjadi semasa aku berada di kampung baru2 ini.. dan ia benar2 menakutkan aku, membuatkan aku terpikir smp ke hari ini, pada waktu dan ketika itu aku sedang berhadapan dgn benda apa ? Phewww!

Selama 2 minggu di kampung, ada ketika hari2 tertentu aku hantar Rumaisa pi ke rumah my mother in law (lepas ni MIL) kerana aku ada beberapa projek yg perlu dilaksanakan, kehadiran Rumaisa sikit sebanyak membataskan usaha2 aku untuk menyiapkan projek tu.. selain dari tu, kasik la jugak chance kat MIL dan Rumaisa untuk saling bermesra2 dan bermanja2. Selalunye kul 11 pagi hantar, kul 6.30 aku kuar rumah gi ke rumah MIL yang jaraknyer lebih kurang 30km, ofkoslah bila sampai sana dah Maghrib. Selepas membalun nasik sepinggan dua, dalam kul 9 mlm tu aku gerak balik ke rumah.

Dalam salah satu hari yg aku hantar Rumaisa ke rumah MIL, Rabu 10 Jun 2009 lebih kurang jam 9.15 mlm, aku bertolak dari rumah MIL dgn Rumaisa. Rumaisa aku letak dalam babycarseat. Hampir separuh perjalanan Rumaisa gelisah, lapaq susu. So setelah puas mencari tempat yg sesuai untuk berhenti, aku pun stop kat satu tempat. Tepi jalan raya, lbih kurang 10 meter ke dlm ada 2 buah rumah yg lampunyer masih cerah tp suram2 gitu. Kat dpn kereta aku, ada 2 buah lori balak dgn muatannye sekali tengah parking cantik. Di belakang aku lebih kurang dalam 20 meter tempat pertemuan dua persimpangan, jalan baru dan lama. Setelah pasti bahawa kawasan tu selamat, akupun amik botol susu dan teruslah menyusu Rumaisa. Hampir separuh dah, tetiba terasa keta aku bergerak2 ke belakang mcm gerakan mengundur. Cepat2 aku pegang handbreak kot2 terlupa tarik tp handbreak sudah ditarik. Pelik. Takperlah teruskan juga penyusuan. Kat jalan, tetiba cam sunyi.. lazimnyer kereta lalulalang tak putus2 sebelum ni tetiba cam takde sebijik keta pun lalu.

Tetiba kereta rasa bergegar sedikit. Aku pandang belakang tp dalam gelap2 samar dgn bantuan cahya lampu keta aku sendiri tu takde nampak apa2 pun. Hati dah cuak sedikit. Rumaisa hanya sengih2 pandang aku. Aku sengih tengok dia tp.. aku rs cam aku sengih dengan penuh kengerian. Tetiba, kereta bergegar kuat dan tak semena belakang kereta terangkat, tinggi smp aku dengan Rumaisa cam nak tertomoih ke depan... masa tu aku tak pikirpun hantu ker apa ker, yg aku pikir budak2 jahat manalah ni, nak usik pun tengok2 la orang dengan nak menyusu anak lah.. bukannyer benti beromen kat tepi jalan. Bangang! Pastu aku tekan honk sekali.. ponnnn! Cam belakang keta aku tu turun balik. Aku tarik nafas lega.. nakal betul budak2 nih.

Pastu aku teruskan penyusuan, tetiba sekali lagi belakang kereta terangkat kali ni lebih tinggi.. dah gitu siap digoncang2 pulak.. smpkan aku dengan Rumaisa teroleng2 cam orang naik bot dlm keta tuh.. siap Rumaisa ketawa mengekek2 geli ati kot. Ada dalam 15 saat centu baru keta tu turun. Aku paling belakang dan memang tak nampak apa ke benda pun.. Time ni baru la terlintas dalam pala otak ni bukan kerja orang dah. Memang seram sejuk tetiba. Aku stop menyusu Rumaisa.. siap2 pakaikan dia balik seatbelt. Dan sekali lagi jadik.. kali ni lebih kuat lagi keta digoncang.. smp kepala aku terhantuk kat stereng tp tak lama keadaan tu dlm 5-6 saat centu kot. Elok jer stop, terus aku bubuh gear pecut laju tinggalkan tempat tu. Sepanjang perjalanan berbaki lagi 15km tu, aku terpikir2 apa bendanyer yg terjadi kat kami berdua tadi.

Dan syukurlah, kami selamat smp dalam jam 10 malam centu lebihkurang.. Rumaisa pun takde la menangis ke apa ker mlm tu. Dia hepi2 aje smp ke hari ni. Cuma mak aku la dia tak bagi dah balik lewat2 @ pun bawak la teman ker apa ker kan.. ni semata2 aku dengan baby je. MIL aku plak kata tu Iblis tuh.. takdak kerja kaco orang jer!


Apapun, aku rs tu la pengalaman paling tak dpt dilupakan pada setengah tahun pertama 2009.. hehe macam penyata akaun plak ayatnyer! Sekian.

4 comments:

yongshaniza said...

auwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww....hantu tu kenan kat hang naja...cuba cek bonet kete hang..tah2 dia ikut balik putrajaya..uhukkk..soriii..gurau2 dehhhh

naja said...

ha.. aku dah singgah p boh dlm bonet keta hang yong!

**keliwon nyer yong!**

Fuuhhhh la la ..... said...

ye lah kak nora rasa mesti ada 'benda' yang hobi mengacau org kt area ctu.... alhamdullilah ko ngan rumaisa xde pe ... pasnih jgn le duk lewat2 sgt keluar...

naja said...

tu la.. dulu masa takde anak kuar balik lewat2 ok jer takde masalah. lepas ni kena xtra care pasai nih.