Tuesday, July 14, 2009

Pekerjaan..

Aku sedih bila baca blog seorang kenalan.. tentang kawannyer yg hilang pekerjaan ekoran dari kesan ekonomi dunia yg merosot. Memang terasa berat menanggung.. calang2 orang akan kecundang. Sebab pernah terasa keperitannye tetapi dlm situasi yg berbeza namun senario yg lebih kurang sama.

10 tahun lepas semasa tamat belajar, ekonomi dunia sedang dilanda kemelesetan.. kesannyer terasa hingga ke rantau sebelah sini. Pendek kata peluang pekerjaan yg sesuai kelulusan sangat terhad.. masa itu tak boleh pilih kerja, dah ada kerja pun kira cukup baik.. malu nak duduk umah saja sebab mak bapak dah abiskan byk duit utk dptkan segulung diploma..

Jadi sblum berada di tempat sekarang.. pendek kata bermacam pekerjaanlah aku lakukan... bersama dgn seorang lagi rakan iaitu Marini kami sama2 mencari peluang pekerjaan yg pada waktu itu susahnyer seperti mencari sebutir emas di celah2 jutaan pasir.. * tetiba..* masa tu nak kerja kilangpun susah. Orang tak nak terima.. Akhirnyer dapat juga bekerja di supermarket. Dengan gaji 400 sebulan kasar blum tolak EPF lg.. mcm2 benda nak dibuat. Seblum dapat gaji pulak, adalah belen sepuluh dua kat tangan.. belilah mee segera untuk stok menangani kebuluran pada hari2 seterusnye sebelum smp hari gaji. Nak beli apapun tak dapat.. Bezanya masa tu masih bujang, kalo terjadi skang keadaan seperti itu harus ku menangis.. atau dah lama kecundang. Atau mungkinkah pengalaman lalu membentuk jiwa kita menjadi kental..? Masa menentukan!

6 comments:

yongshaniza said...

hehehhe..betul tu...pengalaman mengajar kita..aku pun keje kilang glove..sampai hangus jari2 ku..huk..huk..tapi i x kisah..janji keje halal...gaji rm13 sehari...cuba klau skrg...aiyakkk..

Laxmi said...

haa naja.. aku pun dulu keja kat supermarket.. TOPS RETAIL.. dah sudah supermarket tu dah bungkus.. takdak kewujudannye skarang.. hahhaa.. gaji aku masa tu rm650.. buleh la sbb cam ko kata single mingle.. leh sapot parents lagik tuh.. ari2 balik umah lunch time makan lunch mak masak.. pehtu guna keta ayah aku.. dan yg paling bes.. ayah aku siap isi full tank kat keta dia tiap kali dia tengok minyak kurang.. hak hak hak.. aku kan anak emas.. wakkakka :P

alladiin said...

tragis bunyik pengalaman lu ni.. boleh dibuat pilem beb.. dulu, wa pernah buka puasa minum air paip beb. Tak mampu nak beli makanan. Nak ngurat anak dara kampung pun susah. Sebelah mata pun diorg tak pandang wa. Semua angkara kerja kontrek buat bangunan..(cam indon skrg ni...)

naja said...

gengs - kalo buat filem dah bley jadik bermacam versi dah kan... ;)

alladiin - skang anak dara kg pandang lu lg tak ? ke lu yg pandang dowang ? haha.. soklan nak kena penyapu!

*syukur.. takde dulu, takde sekarang* insaf!

marini said...

yer la naja.. tapi hepi jugaklah keje supermarket... tolong hang balut hadiah kastemer... dengar sora hang bagi annoucement..cam aku dari cashier, dapat naik purchasing clerk..pastu buat lagi part time cashier...sabar jer la demi nak support family kat kampung... tapi Alhamdulillah..itu yang mendewasakan kita kan...

naja said...

betul2.. smp skang aku pandai balut hadiah mcm2 pattern :D dalam masa sekejapan cuma!