Wednesday, July 15, 2009

Durian


Durian.. skang tengah meriah musim durian kot belah utara. Kat kampung aku saja berlonggok2 durian.. masa belum betul2 luruh, semua orang tengok durian mcm tengok ketul emas jatuh dari langit. Jangan tak tau, ada segelintir orang kampung aku yg berkerat rotan berpatah arang dengan adik beradik kerana hal bersangkutpaut durian nih..

Pada aku durian memang best, mungkin sebab setahun sekali baru dapat merasa kot, jadi sentimennyer lain macam sikit.. bukan macam buah betik, asal ada pokok jer mesti ada jer buah dia sepanjang tahun.. dan setiap orangpun ada persepsi masing2 mengenai buah durian. Ada yang suka, ada yang tak.. ada yg trauma mengenangkan baunya.. ada yang dan dan tu jugak diserang migrain bila sebut durian. Dasat kan penangan durian nih..

Selain dari rasanya yang enak dan baunya yang mencengkam perasaan, durian meninggalkan kenangan tersendiri dalam hidup aku. Aku pernah dimaki hamun kerna durian, tapi secara tak langsunglah... Masa tu aku nak turun ke KL, emak pun kirimlah durian untuk kakak aku. Aku mmg tak pernah ada pengalaman bawa durian naik bas. Jadi untuk mengelakkan bau yang mungkin keluar akupun balutlah buah2 durian tu dengan berhelai2 suratkabar lama. Setelah berpuas hati takde bau yg keluar lagi.. buah durian tu aku masukkan sekali dlm beg bercampur dengan pakaian2 aku.

Sampai di stesyen bas, orang bukan main ramai.. dekat bawah tempat simpan beg sudah sendat jadi aku bawaklah beg aku masuk ke dalam bas. Letak beg betul2 bawah tempat duduk. Kerusi aku pulak betul2 di belakang driver.. 10 minit sebelum bas bergerak, aircond pun dipasang.. seraya terbaulah durian.. mula2 sepoi bahasa lepas tu dah jadi macam dusun durian pulak, pendek kata kat mana2pun bau durian. Alamak! Cemana kuat plak baunya padahal dah tebal berbalut. Sedang terfikir2 nak bawak turun beg ke tempat simpanan di bawah dan baru saja tangan nak capai beg, tetiba...

”Sapa yang bodoh sangat ni bawak naik durian kat atas..” rungut driver bas, usia masih muda dalam 20an barangkali. Mulut memang takde insurans, usia muda akalpun singkat. Aku yang nak bawak turun beg tetiba rasa tersentap. Automatik pergerakan mati kat situ. Tetiba dia memekik ”Hoiiii.. sapa yang bawak durian naik atas bas ni tolong bawak turun, tak besa naik bas ka? Busuk satu bas nih.. pening kepala!” dia melaung dari depan.. sungguh takde rasa hormat kat separuh daripada penumpang yang rata2 golongan veteran. Takde budi bahasa betul. Akupun jenguk-jenguk ke belakang kalau2 ada penumpang yang bangun berdiri nak bawak turun beg, bolehlah aku tumpang sekaki tetapi semua mendiamkan diri. Harus gerun kat driver nih, fikir aku. Jadi akupun mematikan diri. Driver muda terus bangun bercekak pinggang, muka serious menantikan kalau2 ada sesiapa yang bangun. ”Bangang! Tak reti bahasa!” dia mengomel sendirian sambung menyambung dengan carutan2 lucah. Chissss.. kalau aku bangun sahih kena carut dengan dia dalam skala borong.

”Amboi budak muda tu nooo bahasa dia elok sungguh, tak pikiaq perasaan orang lain.. tau nak maki saja. Cuba ceq habaq elok2 kan, orang pun tak segan nak mangkit pi letak beg kat bawah.. ni awai2 lagi dah bagi sedaih.. segan la orang nak mangkit.. bau deghianpun dia nak dok hingaq sekampung.. tu dia tak mai bau bangkai lagi. Petang tadi makcik tengok bukan main dia dok pulun makan deghian dengan budak2 dreba bas MARA tepi stesyen nu haaa.. bla bla bla“ rungut makcik di sebelah aku pelan-pelan. Oooo gitu kisahnya. ”Makcik tau dak, saya la hat bawak naik buah deghian tu, ingat nak bawak turun tadi tapi dah kena maki macam ni saya nak angkat beg bawak turun pun segan. Cakap la elok2 kan.. makcik?” sambungku, sambil try buat muka comel, mohon simpati dan pengertian. ”Haaa sungguh haih.. biaq..biaq.. hang tak payah bawak turun beg tu..” kata makcik tu memberi sokongan moral yang sungguh jitu ku rasakan.

Bas pun bergerak dengan mulut driver muncung sedepa.. Co-driver kat tepi pun tak cakap apa. Masing2 melayan perasaan. ”Hang ada minyak cap kapak dak?” soal driver kepada co-driver. Co-driver hulur minyak cap kapak. Sambil dok gosok minyak cap kapak kat kepala mulut driver masih bising2..

”Dik...” tetiba co-driver panggil aku. Copot jantung. Alamak dia dah tau ker beg aku yg ada durian tu. Berdebar2 dada. ”Adik nak tak minyak cap kapak? Kot2 la pening kepala jugak bau durian.. abang memang tak boleh tahan bau2 mcm ni” ujarnya. Ramah pulak.. mungkin nak melupakan bau durian yang menghantui.. dan akupun tak sampai hati nak menolak ”Haaa boleh jugak, saya pun pening kepala dari tadi lagi” kataku dan tanganpun automatik memicit2 kepala yang tak pening. Co-driver tepi aku terus hulur minyak cap kapak. ’Kesian kat adik ni, tak pasai2 dia pun pening.. hai nasib kitalah malam ni pakat2 cium bau durian” ujar co-driver pasrah. Makcik sebelah aku sengih panjang mempamerkan gigi emasnya. Akupun sambil sapu minyak cap kapak kat dahi sambil la buat2 kerut muka seribu menahan pening.. konon! Ambik kau.. dan bas terus bergerak, sampai ke destinasi 5 jam kemudian.

Sekian!

10 comments:

yongshaniza said...

naja..aku giler durian..hari2 aku bedal durian..sedap x sedap kira hapa aku..tapi best arr citer hang..hahahaha...klau aku pun tobat x bwk turun beg durian tu..xde budi bahasa betoi budak2 skrg kan...mmg kena terapkan dgn lebih jitu budi bahasa kat budak2 zmn la..kena hormat semua org x kira tua atau muda..cewahhhhh....budi bahasa budaya kitaaaaaaaa

naja said...

ya betul budi bahasa budaya kita even dalam 'situasi durian' pun, kena la dipraktikkan.. kan..? hehehe

marini said...

hahahahah..adoii! hang memang pandai berlakon laa naja!

alladiin said...

tgh membayangkan mcm mana muka lu tgh kontrol situasi supaya rahsia tak pecah... cara nak bagi hilang bau tu senang je, lu open table kat dlm bas tu. Bila semua telah masuk ke perut, sure tak de bau..cuma jgn ada yg terbuang angin plak..alamat gegar bas sepanjang jalan...huwahhh..

naja said...

rini - nak idup beb.. ida nerina pun nangis kalo dia tau aku pandai berlakon.. heh heh

alladiin - bab2 control ni kdg2 wa rs mcm 'super pandai' jugak la!

haya_yaya said...

5 jam tuuuu...hahahaaa...

naja said...

haya- sik/kl tu paling cepat 6 jam.. doyannyer pasal dia tekan pedal minyak tak hengat donia. mujow takde aksi drift..

TiNiE said...

hahahaha..
weih, serius gelak tak kaver dah aku kat sini..lawak aarr..hang patut tonyoh muka drebar bas tu ngan kulit deghian bagi dia rasa, bes ke tak..hahahhaa

Laxmi said...

hahhah wat aku gelak guling2 dah weih.. kalo aku pun harus la wat bodo if bawak doyan lam beg.. dah kuang ajaq sgt..
(ROFL)
aku nak deghian...... nakkkkkkkkkkkkkkk

naja said...

tini & lax - hati kita mmg tetiba leh jd kentalkan bila berdepan dgn situasi rude2 gitu.. hehhee